Google+

Tükörkép, mit sosem láttam



Az adott pillanattal mindig el vagyunk maradva. A jelen olykor eseménytelennek tűnő mozdulatlanságában is olyan mélységek, olyan komplexitás rejlik, melyet teljes mértékben sem akkor és ott, sem később nem tudunk egészében belátni.

Gondolataink, érzéseink átrohannak rajtunk, egyfajta furcsa, ismerős-idegen impressziókként, ám a művész folyamatosan át-meg átfesti képét, mely soha nem készül el. Hiába ragadnánk le bizonyos pontokon – fel kell ismernünk, hogy ez lehetetlen. Rögeszmék vagy mániák nem segítenek. Legyen szó magunkról vagy másról, hazudni értelmetlen. Valójában lehetetlen is.

Az idő, tekintsünk rá bárhogy, bármilyen szemszögből, értelmezzük lineárisan vagy ciklikusan, - egyfajta körforgásként -, elszökik. Akár a szűk, bezárt ajtajú szobákból a levegő. Az erózió tagadhatatlan. Tükör vagy papír, képek, szavak, gondolatok mind emlékeztetnek: nem azok vagyunk már, akik tegnap, akik egy éve, akik tíz éve voltunk.

Kik vagyunk hát? Hova tartunk? Gondolatok hajszolnak az álmok felől az ébrenlét birodalmába, majd üldöznek naphosszat, - hol Ikaroszként alábukva tudatunk küszöbe alá, hol felemelkedve, mint a mesebeli óriás, ki az egeket is eltakarja -, hogy ismét az álmok közé kergessenek. Álmaink közé. De sajátjaink-e ezek az álmok? S ha nem, ki álmodja őket?

A reflexiók szilánkjaiból, e furcsa napról-napra következő törött kis cserépdarabokból sem áll sokszor össze semmi konzisztens váz, egység. Az ember kerget csak egyfajta furcsa koherenciát, próbál felépíteni vagy inkább rekonstruálni valamit, amiről emléke van. De mi ez az emlék? Nem tudni. Tudom, hogy álmodtam, de nem emlékszem, hogy mit.

Ezt a valamit kergetjük. Ezt próbáljuk felépíteni, újraépíteni, miközben űzzük csak a szelet. Próbáljuk meglátni a tükörképet. Egy tükörképet, mit sosem láttunk még.

Támogass egy kávéval!Tetszenek írásaim? Fontold meg és támogass egy kávéval!